fbpx

Blog

Spam in de berichtverzoeken op Instagram: 4 tips wat je ertegen kan doen

Spam op Instagram

Instagram is bedoeld als gezellig platform waar je foto’s en video’s kunt delen en met elkaar in gesprek kunt door middel van reacties en DM’s. Toch wekt dat laatste veel irritatie op de laatste tijd. Dit komt omdat er veel spam wordt gedeeld in de berichtverzoeken van Instagram. Hoe je hiervan afkomt, vertel ik je in dit blog.

 

Bèta-functie: groepsverzoeken uitzetten

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het goede nieuws: je kunt groepchats weigeren, waardoor je geen spam op Instagram meer krijgt. Het slechte nieuws: dit kan niet iedereen. Zo hebben privé accounts de optie (nog) niet, veel business accounts wel. Dit komt omdat deze functie nu in de bèta-versie zit en Instagram dit stap voor stap aan het uitrollen is. Wil je weten of jouw business Instagram-account deze optie ook heeft? Volg dan deze stappen om erachter te komen:

  • Ga naar Instellingen
  • Ga vervolgens naar Privacy
  • Nu komt het: onder Interacties zie je wel of niet ‘Chatberichten’ staan (zie afbeelding hieronder). Zie je deze optie niet staan? Dan heb je de optie helaas (nog) niet. Heb je de optie wel? Dan kun jij de instellingen voor chatberichten en groepsberichten al beheren! Als je op ‘Chatberichten’ klikt, zie je het scherm aan de rechterkant:
Opties voor chatberichten op Instagram
Opties voor chatberichten

Vervolgens kun je kiezen om chatberichten en groepsberichten op iedereen te laten staan of deze alleen toegankelijk te maken voor mensen die je volgt. Als je de groepsberichten op ‘Alleen mensen die je volgt’ zet, sluit je direct spam uit. Kortom, geen vervelende spamberichten meer!

 

Wat kan ik doen als ik de Chatberichten-optie nog niet heb?

Heb je deze functie nog niet of wil je jouw account op privé houden? Dan is het even afwachten of het uiteindelijk voor meer accounts wordt uitgerold. Toch kun je ook zonder deze functie al dingen doen om de spam op Instagram tegen te gaan. Ik neem je mee door de 3 opties.

 

1 Blokkeer spamaccounts

Door spamaccounts te blokkeren, voorkom je dat deze accounts jou weer berichten kunnen sturen. Blokkeren doe je door het spambericht te openen (maar NIET op de link te klikken!) en naar het profiel van het spamaccount te gaan. Vervolgens klik je op de drie bolletjes bovenaan. Nu kun je voor de optie ‘Blokkeren’ kiezen.

 

2 Rapporteer spamaccounts

Daarnaast is het handig om de spamaccounts op Instagram te rapporteren. Hierdoor geef je Instagram meer inzichten in de spamaccounts, zodat ze dit beter kunnen bestrijden.

Om accounts te rapporten, volg je dezelfde stappen als het blokkeren van spamaccounts: Je gaat naar het profiel van het account, klikt op de drie bolletjes en vervolgens klik je op de optie ‘Rapporteren’. Geef als reden spam op en je bent klaar.

 

3 Verwijder spamaccounts

Nadat je de spamaccounts hebt geblokkeerd, staan ze niet meer in je berichtverzoeken. Heb je geen zin om elk spamaccount langs te gaan en te blokkeren? Dan kun je ze ook met één klik verwijderen. Het nadeel van alleen verwijderen is dat er steeds weer spambots in je berichtverzoeken blijven komen.

Om berichten te verwijderen, volg je de volgende stappen:

  • Swipe naar links en klik op verwijderen (iOs) of houd het bericht vast en klik op verwijderen (Android).
  • Heb je meerdere berichten staan? Dan kun je onderaan op ‘Alle verwijderen’ klikken.

 

Meldingen over groepsverzoeken uitzetten

Krijg jij telkens meldingen op je telefoon van dergelijke berichtverzoeken en ben je er zo klaar mee dat je je telefoon wel uit het raam kan gooien? Wacht daar nog even mee, want er is ook een makkelijke manier om je meldingen voor berichtverzoeken uit te zetten. Zo zie je alleen dat je een berichtverzoek hebt als je jouw inbox op Instagram opent.

Het uitzetten van meldingen doe je op de volgende manier:

  • Ga naar Instellingen
  • Ga vervolgens naar Meldingen
  • Ga daarna naar Privéberichten
  • Vervolgens kun je meldingen voor berichtverzoeken, chatberichten, groepsverzoeken en videochats uitzetten.

Heb jij de laatste tijd ook zoveel last van spam op Instagram? En welke optie ga jij toepassen? Laat het me weten!

Picture of Esther Wetting

Esther Wetting

Ik help jou met online copywriting, social media en SEO. Samen scheppen we orde in de digitale chaos.

REACTIES

Praat je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SHARE

Blog delen

Scroll naar boven