fbpx

Blog

Hoe ga je om met een writer’s block?

writer s block

Sinds enkele weken heb ik last van een ‘schrijfblokkade’, ook wel writer’s block genoemd. Ik heb moeite me te focussen en mijn inspiratie voor het schrijven van een goede tekst is nergens te vinden. Erg vervelend als copywriter, kan ik je vertellen. Gelukkig ben ik niet de enige als het om dit fenomeen gaat. Of schrijven nu je beroep is of iets wat je af en toe moet doen, iedereen heeft wel eens zo’n blokkade. De één heeft er soms last van, de ander regelmatig. Een writer’s block is niet alleen erg vervelend, maar ook demotiverend en frustrerend. Vooral als er toch echt iets op papier moet komen. Maar waar komt die writer’s block zo plots vandaan en hoe kun je het tegengaan?  

Writer’s block: gekmakend en frustrerend

Een writer’s block is iets wat ik in al mijn schrijversjaren wel vaker heb meegemaakt. Maar nog nooit heb ik het zo lang gehad. Niet alleen word ik gek van mezelf, het frustreert me ook heel erg. Niets wat ik op papier zet, is naar mijn idee goed genoeg tijdens een writer’s block. Vaak laat ik mijn tekst dan even voor wat het is, om er vervolgens niet meer mee verder te gaan. Om deze vicieuze cirkel te beëindigen, ging ik op zoek naar de antwoorden op twee vragen: wat veroorzaakt een writer’s block en hoe verhelp ik een writer’s block?

Oorzaken van een writer’s block

Al snel kwam ik erachter dat er verschillende aspecten zijn die een writer’s block veroorzaken. Daarnaast kwam ik er tot mijn grote verbazing achter dat de meeste oorzaken voor mij van toepassing zijn. Daarom heb ik de grootste veroorzakers van een writer’s block bij schrijvers op een rijtje gezet.

Je bent te perfectionistisch

Ja, ja en nog eens ja! Hier herken ik mij helemaal in. Vaak verander ik een tekst nog meerdere keren omdat ik er niet tevreden over ben. Zelfs na publiceren blijft de gedachte sluimeren dat het beter had gekund. Door het gevoel te hebben alles perfect te moeten doen, komt er een writer’s block opzetten.

Je hebt last van uitstelgedrag

De meeste schrijvers zullen zich hier wel in herkennen, zo ook ik. Vaak is uitstelgedrag een combinatie van verschillende factoren. Voor mij geldt vaak luiheid, niet genoeg tijdsdruk of niet weten waar te beginnen. Maar angst om te falen kan ook een reden zijn om schrijfklussen uit te blijven stellen. Hierdoor kom je in een writer’s block terecht.

Je bent te kritisch op je eigen teksten

Niets wat ik schrijf is goed genoeg, alles kan altijd beter. Ook vind ik teksten van andere schrijvers vaak beter dan die van mezelf. Als je jezelf hier ook in herkent, zal je vast het gevoel van ontmoediging en demotivatie met me delen. De (te) kritische blik naar jezelf kan het schrijven van een tekst onmogelijk maken en een writer’s block veroorzaken.

Je krijgt maar geen inspiratie

Waar ga ik over schrijven? Hoe ga ik mijn tekst opschrijven? Welke tone of voice ga ik gebruiken? Hoe ga ik mijn tekst indelen? Dit zijn een aantal vragen die vaak bij mij opkomen. Hoe lang ik hier ook over nadenk, de inspiratie voor een unieke tekst is ver te zoeken. Door het gebrek aan inspiratie en de besluiteloosheid komt de writer’s block om de hoek kijken.

Je wordt vaak afgeleid

Als ik dan eindelijk een ‘eureka’-moment heb, kan ik gaan schrij- Wacht, eerst even een kop koffie drinken om op gang te komen, want zonder koffie lukt het echt niet. Natuurlijk vind ik, naast koffie, genoeg andere dingen die me afleiden. Zoals de was die nog gedaan moet worden. Of mijn kat die in alle rust en schattigheid zijn welverdiende middagdutje ligt te doen en waarvan ik natuurlijk echt even een foto moet maken. Maar ook merk ik dat ik soms te druk ben met andere zaken en daardoor de tijd niet altijd heb om goed voor een tekst te gaan zitten. Voilà, daar is de writer’s block.

Oplossingen voor een writer’s block

Er zijn vele oorzaken die een writer’s block creëren, maar gelukkig ook verschillende oplossingen die de blokkade voorkomen of verhelpen. Voordat ik aan dit blog begon, had ik weer een writer’s block. Ik wist ik niet goed waar ik nou moest beginnen met schrijven en ik had geen inspiratie. Daarom heb ik een paar oplossingen opgezocht en deze proberen toe te passen op het schrijven van dit artikel. En het werkte! Dus ben jij, net zoals ik, wel eens een Blokkeerschrijver? Hieronder geef ik je een aantal tips om ervoor te zorgen dat ook jouw writer’s block als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Schrijf zo veel mogelijk op

Heb jij vaak een writer’s block dat wordt veroorzaakt door onzekerheid of kritiek op je eigen teksten? Of lijd je regelmatig aan een gebrek aan inspiratie? Dan is dit de beste tip die ik kan geven: schrijf zo veel mogelijk op zonder regels of grenzen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘free writing’ genoemd. Spreek met jezelf een tijdsbestek af waarin je moet blijven schrijven. Dit kan vijf minuten zijn, maar ook vijftien minuten. Schrijf alles wat in je opkomt zonder dingen te schrappen, spelling te controleren of correcties door te voeren. Kom je niet op een woord? Zet er dan puntjes neer, zodat je hier later nog op terug kunt komen. Voor nu geldt: gewoon schrijven.

Schrijf eerst slecht, dan pas goed

Ben je vaak bang om een slechte tekst te schrijven of weet je zeker dat je niet tevreden gaat zijn met je definitieve tekst, waardoor je in een writer’s block terecht komt? Begin dan met slecht schrijven en wees niet kritisch. Dit klinkt misschien erg vreemd en dat zou het in het begin ook zijn. Echter is slecht schrijven een beginfase, waardoor je uiteindelijk een goed beeld krijgt van je hele tekst. Pas als je de fundering hebt staan, kun je alles gaan bijschaven. Dit merk je ook na je free writing-sessie. De kromme zinnen, d/t-fouten of volgorde is eerst niet van belang, dat komt later.

Schrijf stapje voor stapje

Zo, de beginfase van je tekst staat. Dat scheelt! Nu kun je door naar de volgende fases: geef structuur aan je tekst en maak de zinnen correct en leesbaar. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Merk je dat je vaak blokkeert als het schrijven echt begint? Kijk dan eens naar één onderdeel van je tekst. Begin bijvoorbeeld bij de eerste alinea, of schrijf het gedeelte waar je de meeste informatie of ideeën bij hebt. Ga zo stapje voor stapje door, totdat je writer’s block verdwenen is. Je zult zien dat je, door in te zoomen op één onderdeel tegelijk, meer grip krijgt op je tekst.

Creëer routine en positieve prikkels

Heb je vaak een gebrek aan concentratie en focus waardoor de writer’s block op komt zetten? Ga dan eens bij jezelf na waar je energie en concentratie van krijgt. Dit kan van alles zijn. Zo kan ik mij bijvoorbeeld beter focussen in de avond dan in de ochtend. Ook krijg ik altijd de beste ideeën na een douche of na een goede film. Bepaal een routine voor jezelf en zorg voor positieve prikkels tijdens het schrijven. Ben je een ochtendmens? Schrijf dan vooral in de ochtend. Ook kan het luisteren van muziek tijdens een schrijfsessie zorgen voor bruisende ideeën, waardoor je writer’s block verdwijnt.

Vermijd feedback

Krijg je door kritiek van anderen een writer’s block? Laat anderen dan niet (een deel van) je tekst lezen. Niet alleen lijdt dit tot demotivatie, maar het kan je eigen creativiteit ook in de weg zitten. Vraag pas naar meningen van anderen als je tekst klaar is en je er zelf een tevreden gevoel over hebt. Je zult zien dat je zo minder last hebt van een writer’s block.

Zet je telefoon uit

Afleiding en uitstelgedrag komen in alle soorten en maten. Word jij vaak afgeleid door binnenkomende berichten, of kun je het niet laten om elke vijf minuten je social media te checken? Zet dan je telefoon uit, want externe factoren kunnen ook een writer’s block in de hand werken. Een andere mogelijkheid is om verschillende apps tijdelijk te blokkeren, zowel op je telefoon als op je desktop. Dit kan bijvoorbeeld met Freedom.

Vind jouw manier

Er zijn dus verschillende manieren om van je writer’s block af te komen. Natuurlijk verschilt het per persoon welke oplossingen wel en niet werken. Heb je geen idee welke manier het beste werkt om jouw writer’s block te verhelpen? Probeer ze allemaal eens uit.

Wat zijn de oorzaken van jouw writer’s block? En wat voor oplossingen heb je uitgevoerd, al dan niet succesvol, om een writer’s block tegen te gaan? Laat het weten in een reactie! Heb je vragen? Neem dan contact met me op!

Picture of Esther Wetting

Esther Wetting

Ik help jou met online copywriting, social media en SEO. Samen scheppen we orde in de digitale chaos.

REACTIES

Praat je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SHARE

Blog delen

Scroll naar boven