fbpx

Blog

Van RIVM tot Emily in Paris: dit zijn de Google trends van 2020

Google trends 2020

Dat dit jaar voor veel mensen gewoon ruk was, valt niet te betwisten. Op zich begon het jaar prima, maar toen kwam opeens corona om de hoek kijken. Het zal je daarom ook niet verbazen dat er veel corona-gerelateerde onderwerpen in Google werden opgezocht. Maar ons zoekgedrag in Google laat ook zien dat we massaal series op Netflix keken en we de ware keukenprins(es) in onszelf vonden. Oh, what a year: dit zijn de Google trends van 2020.

Corona, corona en nog eens corona

Verrassing: corona-gerelateerde onderwerpen staan pontificaal op plek 1 in de Google trends. Natuurlijk logisch, want zo’n pandemie roept enorm veel vragen en onduidelijkheden op. Daarom zochten we massaal op de zoekterm Coronavirus, nauw gevolgd door RIVM op plek 2. Maar ook Coronavirus Nederland (plek 4) en Corona Dashboard (plek 9) hebben een hoge plek in de zoekopdrachten veroverd. Geen wonder dat Corona persconferentie (plek 1) en scholen dicht (plek 5) het nieuws de afgelopen tijd hebben gedomineerd. Er werd zelfs veel gezocht op Lange Frans (plek 9 in de lijst met Nederlandse artiesten).

Daarnaast waren we met z’n allen erg benieuwd wat een lockdown nou precies inhield. Niet zo vreemd dus dat de vraag Wat is een lockdown? op plek 1 in de lijst met meest gestelde vragen staat. Maar ook Hoe maak je een mondkapje? (ook plek 1), Wat is een pandemie? (plek 2), Waarom hamsteren we wc-papier? (ook plek 2), Waarom heet het coronavirus? (plek 4) en Waarom zijn er zoveel (corona) doden in Italië? (plek 6) waren vragen waar we maar al te graag een antwoord op wilden hebben.

We staan massaal in de keuken

Door corona zijn veel mensen noodgedwongen (meer) thuis komen te zitten. Sommigen hebben spijtig genoeg hun baan verloren, anderen zaten opeens elke avond met hun familie of partner op de bank omdat de horeca gesloten was. Kortom, we hadden meer tijd om nieuwe dingen uit te proberen. Dit is ook te zien in de Google trends van 2020. We zochten namelijk massaal op recepten om te koken of te bakken. Zo is brood bakken dit jaar ontzettend populair geworden en naar plek 1 gestegen. Maar ook Kabeljauw bakken (plek 2) en taart bakken (plek 3) zijn in trek bij Nederlandse huishoudens. Daarnaast werd Google massaal geraadpleegd voor recepten voor een heerlijk diner. Zo staan Asperges bovenaan, gevolgd door Gnocchi (plek 2), Scones (plek 3), Spitskool (plek 4) en Spinazie (plek 5).

Asperges op plek 1 in populairste recepten
Asperges op plek 1 in populairste recepten

De Amerikaanse presidentsverkiezingen

Het feit dat vliegen naar Amerika er tijdens corona even niet inzat, betekent niet dat we niet aan de buis gekluisterd zaten om de key race alerts op de voet te volgen. Verkiezingen Amerika staat zelfs op plek 3 in de top 10 zoekopdrachten van 2020. En ook Joe Biden staat in het lijstje, op plek 10. Dit geldt ook voor het nieuws dat Nederland in 2020 in zijn greep hield. Amerikaanse verkiezen staat namelijk op plek 2 in het top 10 nieuws.

Black Lives Matter

Tevens staan de gebeurtenissen rondom Black Lives Matter nog op ieders netvlies gebrand. Het begon met de bizarre video waarin de Amerikaanse George Floyd te maken kreeg met politiegeweld. De bom barstte in Amerika en al snel startten er protesten over de hele wereld – zo ook in Nederland. Het zal daarom niemand verbazen dat Black Lives Matter de 9e plek heeft bemachtigd in de top 10 populairste nieuwsitems van dit jaar. Maar ook George Floyd zelf staat hoog in het lijstje met overleden bekende personen, namelijk op plek 4. Daarnaast wilden veel Nederlanders weten wat de reden was voor de arrestatie van George Floyd. Daarom staat de vraag Waarom werd George Floyd gearresteerd? op plek 10. Maar ook Akwasi trok dit jaar veel aandacht: hij komt binnen op plek 5 in de lijst met Nederlandse artiesten.

Black Lives Matter als Google trend 2020
Black Lives Matter als Google trend 2020

Tv-programma’s en series

Wat doen we (naast koken) nog meer om de vrije tijd door te komen? Juist, netflixen! Als we Google trends moeten geloven, is de Netflix hitserie Tiger King door heel Nederland nu wel bekeken. Deze staat dan ook op de gedoodverfde 1plek in de lijst met films en series. Daarnaast waren 1917 (plek 2), Parasite (plek 3), 365 Dni (plek 4), After We Collided (plek 5) en Emily in Paris (plek 6) razend populair. Over die laatste gesproken: zelfs hoofdrolspeelster Lily Collins is op plek 10 binnengekomen in de lijst met acteurs en actrices. Maar misschien nog wel de meest opvallende in de lijst met films en series is de plek 10. Dit is namelijk de in eind oktober uitgekomen serie The Queen’s Gambit.

Naast Netflix keken we ook massaal tv. Zo domineert Boer Zoekt Vrouw plek 1 in de lijst met populairste tv-programma’s. Daarna volgen Over Mijn Lijk (plek 2), Wie is de Mol? (plek 3), Chateau Meiland (plek 4) en Married at First Sight (plek 5).

Ben je benieuwd naar alle populaire onderwerpen en zoektermen? Op Google Trends vind je alle trending Google 2020 lijsten. En, waar heb jij het meeste op gegoogeld?

Picture of Esther Wetting

Esther Wetting

Ik help jou met online copywriting, social media en SEO. Samen scheppen we orde in de digitale chaos.

REACTIES

Praat je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SHARE

Blog delen

Scroll naar boven