fbpx

Blog

Dit zijn de 10 meest gemaakte spelfouten

Top 10 spelfouten

Wij Nederlanders spreken een van de moeilijkere talen in de wereld. Denk maar eens terug aan al die helse Nederlandse lessen op de basisschool waar je met tranen in je ogen alle grammaticaregels in je hoofd probeerde te stampen. En toch glippen er nog wel eens spelfouten tussendoor. Dat kan natuurlijk iedereen overkomen, maar sommige woorden worden zo vaak verkeerd geschreven dat het slordig wordt. Daarom stelde ik een top 10 samen van de meest gemaakt spelfouten in Nederlandse woorden. Natuurlijk vertel ik je ook hoe je ze wél goed schrijft.

1.   Verrassing

Dit woord zie ik dagelijks verkeerd geschreven worden. Veel mensen zijn er namelijk heilig van overtuigd dat het verassing is. Dit is helaas een spelfout; je schrijft namelijk verrassing. Schrijf je het met één r, dan krijgt het woord een hele andere betekenis. En die heeft niets met een verrassing te maken.

2.   Hbo’er/mbo’er

Ook deze afkortingen spellen we massaal fout. Zelfs in vacatureteksten zie ik nog vaak HBO’er of MBO’er staan. Het lijkt correct gespeld, maar dat is het dus niet. Zowel hbo’er als mbo’er krijgen een kleine letter. Dit geldt ook voor andere onderwijstypen, zoals havo, gymnasium, vwo en vmbo. Ook zzp’er wordt met kleine letters geschreven.

3.   Per se

“Ik wilde die nieuwe jurk persé hebben!” Hoewel ik het compleet eens ben met het feit een mooie jurk niet te laten liggen, schrijf je persé toch echt als per se; uit elkaar en zonder accentteken. Ik vond dat je dat per se moest weten, zodat je deze spelfout niet meer maakt.

4.   Te allen tijde

Zelfs ik moest de spelling van dit woord even checken voordat ik het de eerste keer durfde op te schrijven. Dit komt omdat het vaak anders wordt uitgesproken en we geneigd zijn ‘tijden’ te schrijven in plaats van ‘tijde’. Toch is te allen tijde echt de enige juiste spelling.

5.   Pyjama

Nog zo’n lastig woord. Is het nou pyama, pijama of pjama? Nou, geen van allen. De enige juiste spelling van je favoriete kledingstuk is toch echt pyjama, met een y en j.

6.   Sowieso

Ik heb veel creatieve spellingswijzen gezien bij dit woord. Zo wie zo, zowiezo, sowiezo, zoiezo… ze zijn allemaal al eens voorbijgekomen. Ook dit woord wordt vaak anders uitgesproken, namelijk met een z. Op zich is het dan begrijpelijk dat je niet weet dat dit woord helemaal niet met een z geschreven wordt. Gelukkig schrijf je het vanaf nu sowieso goed.

7.   Toentertijd

Weer zo’n draak van een woord waar een spelfout onvermijdelijk lijkt. Grote kans dat je dit wel eens verkeerd hebt geschreven, of in ieder geval de spelling hebt opgezocht voordat je het op papier durfde te zetten. We spreken dit woord vaak uit als toendertijd, waardoor veel mensen geneigd zijn het ook zo te schrijven. Toch is toentertijd juist.

8.   Barbecue

Dit is zowel een Nederlands als Engels woord, daarom heerst er vaak verwarring over de spelling. In het Engels komen we vaak BBQ tegen, waardoor veel mensen denken dat de Nederlandse spelling ‘barbeque’ is. Dit is alleen niet goed. De juiste spelling is ‘barbecue’.

9.   Accessoire

Nog zo’n moeilijk woord dat vaak verkeerd wordt gespeld. Er zijn namelijk heel veel manieren om dit woord te schrijven, echter is er één de juiste: accessoire. Dus niet acesoire, accesoire, acessoire, assecoire of – nou ja, je snapt me wel. Vind je het lastig om deze schrijfwijze te onthouden? De c komt voor de s in het alfabet, dus ook in dit woord. En alle twee de letters worden dubbel geschreven. Lekker fancy dus!

10. Teveel/te veel

Alweer het laatste pareltje van deze lijst. Is het teveel of te veel? Het dilemma is dat allebei de schrijfwijzen juist zijn, maar de betekenis van het woord bepaalt de juiste spelling. Huh, wat? Nou, ‘teveel’ gebruik je als je praat over een bepaalde overmaat. Bijvoorbeeld: “De afgelopen weken heeft het erg hard geregend, waardoor er een teveel aan water is ontstaan.” In dit geval kun je het woord ‘teveel’ letterlijk vervangen door overmaat. Heb je het over ‘te veel’, dan bedoel je meer dan genoeg. Bijvoorbeeld: “Ik heb te veel water gedronken, waardoor ik telkens naar de wc moet.” Wissel je deze woorden en dus de betekenissen om, dan wordt het een spelfout.

En, hoeveel van deze woorden heb jij wel eens verkeerd gespeld? Ken je nog andere woorden die vaak verkeerd worden geschreven, laat het me weten door contact met me op te nemen door middel van het contactformulier of stuur me een bericht op Instagram.

Foto van Esther Wetting

Esther Wetting

Ik help jou met online copywriting, social media en SEO. Samen scheppen we orde in de digitale chaos.

REACTIES

Praat je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SHARE

Blog delen

Scroll naar boven