Er is een nieuwe social media app in omloop, namelijk Clubhouse. Misschien heb je er al van gehoord, of misschien is dit de eerste keer. Het is een exclusieve ‘voice-only’ app waar je alleen voor uitgenodigd kan worden via sms. Als je eenmaal bent binnengelaten, kan je deelnemen aan verschillende chatrooms. Ik vertel je meer over waar Clubhouse vandaan komt, hoe het werkt en hoe je binnen kan komen.
Waar komt Clubhouse vandaan?
Even vanaf het begin: Clubhouse, waar komt dat opeens vandaan? De app is bedacht door Paul Davison en Rohan Seth. De app staat al sinds begin 2020 in de kinderschoenen, maar is nog niet publiekelijk uitgerold. Toch gaat de naam Clubhouse steeds meer rond. Dat komt omdat grote Amerikaanse namen zoals Oprah, Jared Leto en Ashton Kutcher de app al eens hebben gebruikt. Gebruikers kunnen deelnemen aan verschillende chatrooms om via voice-overs over verschillende onderwerpen te praten.
Eigenlijk is het niet zo vreemd dat deze exclusieve app opeens on the radar verschijnt. Door de pandemie waar we met z’n allen al bijna een jaar inzitten, is de behoefte aan sociale interactie alleen maar toegenomen. En dat is precies wat Clubhouse aanbiedt.
Hoe werkt Clubhouse?
Je kunt alleen in de App Store de Clubhouse app downloaden, wat de app (voor nu) alleen toegankelijk maakt voor iPhone-gebruikers. Vervolgens kun je je inschrijven voor een wachtlijst. Nadat je jouw ‘invite’ hebt bemachtigd, kun je als gebruiker deelnemen aan verschillende ‘chatrooms’. Je hebt de optie om alleen te luisteren of om actief deel te nemen aan het audio-gesprek. Dat laatste is geen vereiste. Als je in een chatroom zit, kun je kijken wie er nog meer aanwezig zijn. Vervolgens kun je vanaf de ‘hoofdruimte’ deelnemen aan kleinere groepen met onderwerpen die voor jou interessant zijn. Je kunt zelf ook een chatroom aanmaken. Erg handig als je jouw expertise onder de aandacht wil brengen.
Een belangrijk detail is dat alleen de gebruiker die een chatroom heeft aangemaakt, het verzoek van een deelnemer om deel te nemen aan het gesprek kan accepteren of weigeren. Je moet dus echt toestemming hebben om op iemand te reageren. Dit werkt dus een beetje hetzelfde als een WhatsApp-groepsgesprek, waar alleen de beheerder mensen kan toevoegen en verwijderen.
Wat maakt Clubhouse anders dan andere social media?
Eigenlijk kan je Clubhouse vergelijken met podcasts en Spotify. De app onderscheidt zich van andere social media door de volgende punten:
- Je kunt alleen op uitnodiging lid worden van de app door iemand die jouw telefoonnummer heeft.
- Er is geen type-functie, alleen audio.
- Je kunt de app wegklikken en toch blijven deelnemen aan het gesprek. Handig als je even Instagram wil afstruinen. Of als je aan het sporten bent. Als je een gesprek toch wil verlaten, kan dat door op ‘Leave quietly’ te klikken.
- De app neemt niets op en er wordt niets opgeslagen. Als een gesprek klaar is, wordt deze permanent verwijderd.
Hoe kan ik uitgenodigd worden?
Het werkt als volgt: Iemand die jou in zijn of haar telefoonlijst heeft, kan jou en nog één iemand via sms een ‘invite’ sturen. Als jij vervolgens binnen bent, kan jij ook weer twee mensen uitnodigen. Hoe meer chatrooms je beheert, hoe meer uitnodigingen je kunt sturen.
Toen ik mijn invite kreeg, was dat best een opwindend gevoel. Het is een beetje vergelijkbaar met het kopen van een ticket voor een concert, waarvan je weet dat er maar een paar duizend man aanwezig kunnen zijn. Er wordt als het ware een FOMO-effect (Fear Of Missing Out) gecreëerd. Wil jij ook gebruikmaken van Clubhouse? Dan kun je lid worden van de Facebookgroep Clubhouse Nederland om zo jouw invite te bemachtigen.
Meer weten over de online wereld? Bekijk dan meer blogs!