fbpx

Blog

Alt-tekst op Instagram? Zo doe je dat!

alt tekst op instagram zo doe je dat

Als je een eigen website hebt en wel eens puzzelt met SEO, dan weet je waarschijnlijk wel dat je een Alt-tekst niet mag vergeten. Maar wist je dat je dit ook op Instagram kunt toevoegen? Voor Instagram lijkt het misschien niet belangrijk, maar toch is dat allesbehalve waar. Ik leg je uit waarom een Alt-tekst voor afbeeldingen op Instagram zo waardevol is, hoe je het toevoegt en hoe je ‘m schrijft.

Waarom is een Alt-tekst op Instagram zo belangrijk?

De Alt-tekst is een afkorting voor alternatieve tekst. Je voegt zo’n tekst toe aan een afbeelding. Wordt een afbeelding niet weergegeven, dan beschrijft de Alt-tekst wat er op de foto te zien is. Daarnaast zorgt het ervoor dat Google de context beter kan begrijpen. Dit zorgt voor een betere vindbaarheid én een hoger bereik van zowel de afbeelding als jouw Instagram account.

Maar er is nóg een belangrijke functie van de Alt-tekst. Waar veel mensen namelijk nog niet bij stilstaan, is dat mensen met een visuele beperking geen afbeeldingen kunnen zien. De alternatieve tekst zorgt er dan voor dat ze toch begrijpen wat de afbeelding weergeeft. Handig!

Hoe voeg je een Alt-tekst toe aan een nieuwe foto?

Elke Instagram-liefhebber kent het wel: je uploadt je beste foto, zet er een beschrijving bij, voegt hashtags toe en tagt eventueel de locatie en andere accounts in de foto. Vervolgens klik je op Share (Delen op de Nederlandse versie). Maar om een Alt-tekst toe te voegen, komt er nog een extra stap bij. Wacht daarom nog even voor je je vinger op de Share-knop knalt. In de volgende stappen leg ik je uit hoe je een alternatieve tekst toevoegt:

  • Ga naar Advanced Settings (of Geavanceerde instellingen);
  • Klik vervolgens op Write Alt Text (of Alternatieve tekst schrijven);
  • Schrijf een Alt-tekst bij de foto en druk op Save (of Klaar).
alt-tekst nieuwe foto
Foto 1: Alt-tekst toevoegen aan een nieuwe foto

Hoe voeg je Alt-teksten toe aan bestaande foto’s? 

Ook een Alt-tekst toevoegen aan een bestaande foto is makkelijk. Nu hoef je natuurlijk niet ál je gepubliceerde Instagram foto’s te voorzien van een alternatieve tekst (tenzij je je verveelt, natuurlijk. No judgement here.). Begin eens bij de laatste rij afbeeldingen. Of voeg een tekst toe bij afbeeldingen waarop je beter gevonden wilt worden. Hoe je dat doet? Dat leg ik je hieronder uit:

  • Klik op de drie puntjes bovenaan de Instagram-post waar jij een Alt-tekst aan wilt toevoegen;
  • Klik vervolgens op Edit (of Bewerken);
  • Vervolgens klik je rechts onderaan de foto op Edit Alt Text (of Alternatieve tekst bewerken);
  • Voeg de tekst toe en klik op het voltooien vinkje rechts bovenaan.
alt-tekst oude foto
Alt-tekst toevoegen aan een bestaande foto

Hoe schrijf je een goede Alt-tekst?

Nu je weet hoe je een Alt-tekst moet toevoegen, is het natuurlijk ook fijn om te weten wát je het beste kunt schrijven. Om dat te weten moet je je twee dingen afvragen: wat beschrijft jouw foto het beste en op welk zoekwoord wil je dat jouw foto wordt gevonden? Heb je antwoord op deze vragen, dan heb je twee vliegen in één klap: je afbeelding is geoptimaliseerd voor mensen die (om wat voor reden dan ook) visueel beperkt zijn én voor SEO. 

Laat ik je een voorbeeld geven. De Alt-tekst van de foto hierboven vanuit mijn eigen Instagram zou bijvoorbeeld kunnen zijn: werken op een Apple laptop. Of: zitten op een trap met Apple laptop. ‘Apple laptop’ zou in deze zinnen mijn zoekwoord zijn, en het feit dat ik aan het werk ben op een laptop of zit op een trap zou mijn foto het beste beschrijven. Houd in je achterhoofd dat je de omschrijving van je foto kort houdt en echt omschrijft wat je op de foto kunt zien. Pas dan wordt de foto relevant en duidelijk – voor zowel Google als jouw bezoeker.

Ga jij beginnen met het gebruiken van Alt-teksten? Of wil je er meer over weten? Neem contact op!

Foto van Esther Wetting

Esther Wetting

Ik help jou met online copywriting, social media en SEO. Samen scheppen we orde in de digitale chaos.

REACTIES

Praat je mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SHARE

Blog delen

Scroll naar boven